Belangenbehartiging naaktstranden in Nederland

Openbare naaktrecreatie is in Nederland bij wet vastgelegd en wordt in de praktijk gereguleerd door gemeenteraden, recreatieschappen en andere strandbeheerders. Zij bepalen of een naaktstrand een officiële status krijgt.

NFN helpt deze instanties graag bij het onderzoeken van de mogelijkheden en het aanpakken van vraagstukken. Wij proberen gemeentes goed te adviseren, zodat iedereen kan profiteren van voldoende en kwalitatief goede naaktstranden. Bij het bereiken van deze idealen kiezen we voor een open en realistische insteek. We proberen altijd voor iedereen een acceptabele oplossing te vinden.

NFN is niet alleen de informatiebron en vraagbaak voor naturisten en naaktrecreanten. Ook voor organisaties die actief zijn in de naaktrecreatiebranche zijn wij de aangewezen gespreks- en kennispartner. Heb je professioneel behoefte aan achtergrondinformatie of inzicht in ontwikkelingen en trends op het gebied van naaktrecreatie? 

Natuurlijk kunnen ook startende ondernemers en organisaties uit de evenementen- of wellnessbranche bij NFN terecht. Met onze kennis en ons uitgebreide netwerk werken wij graag mee om inzichten te verschaffen, richting te geven of ideeën uit te denken.

Neem gerust contact met ons op, we helpen graag.

Informatie en advies

NFN is expert op het gebied van naaktrecreatie. We zijn goed bekend met de wetgeving en kunnen ambtenaren of andere verantwoordelijken – voor wie dit geen alledaags terrein is – informeren over de juiste interpretatie en toepassing. Ook kunnen we adviseren over de geschiktheid van een locatie en onze kennis delen bij de inrichting van een naaktstrand. Denk aan bereikbaarheid, parkeergelegenheid en faciliteiten, maar ook aan de mate van beschutting. Al deze zaken spelen een rol als er bijvoorbeeld een nieuw naaktstrand wordt opgericht, als een bestaand strand wordt verplaatst of een ander uiterlijk krijgt, of als er reacties van bezoekers zijn, die om een aanpassing van de locatie vragen. We kennen de doelgroep tenslotte als geen ander en kunnen gemeentes goed voorlichten over de behoeftes. We zijn hierbij spreekbuis voor naaktrecreanten, maar kunnen, als de situatie daar om vraagt, ook direct contact met de achterban faciliteren.

Contact met de doelgroep

Strandbezoekers zijn doorgaans niet georganiseerd in een groepsverband en het kan daarom lastig zijn voor een gemeente om met naaktstrandbezoekers in contact te komen. Door onze website, nieuwsbrief en tijdschrift is communicatie met de doelgroep wel mogelijk. We brengen onze achterban via deze media op de hoogte van wijzigingen op naaktstrandgebied en kunnen mensen oproepen hun mening te geven. Wanneer we in gesprek gaan met een gemeente, laten we ons zoveel mogelijk vergezellen door lokale naaktstrandbezoekers.

Almeerderstrand - Almere

In 2015 had twee jaar lobbyen door NFN, de Almeerse naturistenverenigingen en vaste bezoekers eindelijk resultaat: de gemeente Almere stelde weer een naaktstrand open op het zuidelijke deel van het Almeerderstrand. Het strand is een tijdelijke oplossing zolang het Zilverstrand nog ontoegankelijk is. NFN zet overigens in op een nieuw officieel naaktstrand bij oplevering van het Zilverstrand als de werkzaamheden aan de A6 zijn beëindigd.

Goed nieuws voor naaktstrandbezoekers Almere en omgeving (19/4/2016)
- Ook in 2016 bloot op het Almeerderstrand? (16/12/2015)

Delftse Hout - Delft

Deze zaak is op 2 februari 2017 definitief gesloten met vrijspraak voor de naaktrecreanten. De toekomst van naaktstranden is hierdoor verduidelijkt en verbeterd. Je mag in Nederland bloot zonnen op officieel aangewezen plekken én op plaatsen die hiervoor geschikt zijn. Volgens de Hoge Raad (die de zaak ook behandelde) zijn criteria voor deze geschiktheid:

- De maatschappelijke opvattingen (en eventuele veranderingen hierin)
- Ongevraagde of ongewilde confrontatie met naaktrecreanten
- Verstoring van de openbare orde.

Vanwege het grote belang, heeft NFN zich laten vertegenwoordigen door topadvocaat Gerard Spong.

2016 

2015

2014

2013

De drie Haagse naaktstranden

Den Haag telt drie naaktstranden met allen een ander karakter: hip en trendy in Scheveningen, meer familiegebeuren in Westduinpark en ruimte en rust in Kijkduin. De gemeente heeft een nieuwe strandnota opgesteld en NFN heeft als belangenorganisatie deelgenomen aan de voorgesprekken. Met als inzet het behoud van het huidige aantal naaktstranden.

- Haagse college ondersteunt visie NFN (25/7/2016)
NFN positief over nieuwe Haagse strandnota (10/6/2016)
Nieuwe Haagse strandnota vertraagd (5/1/2016)

Klinkenbergerplas - Oegstgeest

Najaar 2015 maakte de gemeente Oegstgeest bekend de Klinkenbergerplas te willen herinrichten en vroeg bewoners mee te denken. Eén bewoner suggereerde om hier een naaktstrand te maken. De oproep vond (mede door toedoen van NFN) veel regionale weerklank in de social media. Naaktrecreanten en NFN waren aanwezig bij alle inspraakrondes en op verzoek van de gemeente deed NFN een haalbaarheidsonderzoek. Later in 2016 wordt bekend of Nederland er een naaktstrandje bij krijgt. 

- Geen naaktstrand in Oegstgeest (22/8/2016)
Naaktstrand Klinkenbergerplas stapje dichterbij (12/7/2016)
- Uur U voor voor naaktstrand Klinkenbergerplas (12/4/2016)
- Oegstgeest onderzoekt mogelijkheid naaktstrand (17/12/2015)
- Inspraakavond herinrichting Klinkenbergerplas Oegstgeest (4/11/2015)

Meerwijck - Hoogezand-Sappemeer

In mei 2015 wilde het college van Hoogezand-Sappemeer het naaktstrand sluiten na klachten van buurtbewoners over de homo-ontmoetingsplaats (hop). NFN en zwemvereniging NOL-Hoogezand startten onmiddellijk een lobby voor behoud van het naaktstrand. En met succes. NFN kwam in contact met andere gebruikers van het strand, waaronder de surfers. Samen ontwikkelden zij plannen voor een gecombineerd naakt- en surfstrand. Het strand is op 17 mei officieel geopend.

Eerste naakt- en surfstrand Nederland officieel geopend (18/5/2016)
Opening surf- en naaktstrand Meerwijck (10/5/2016)
Hoogezand krijgt primeur naakt-/surfstrand (23/2/2016)
Meerwijck eerste naakt- en surfstrand van Nederland? (9/10/2015)
Naaktstrand Meerwijck voorlopig open (19/5/2015)
Voorstel opheffen naaktstrand Meerwijck naar gemeenteraad (11/5/2015)

Noord Aa - Zoetermeer

Het naaktstrand aan de Noord Aa in Zoetermeer ligt ingesloten door twee stranden waar men in zwemkleding zont. Hierdoor gingen textielrecreanten het naaktstrand als overloopgebied gebruiken. Vooral textiel-, maar ook naaktrecreanten voelden zich hier niet altijd prettig bij. In 2016 ziet de gemeente daarom in een totale herinrichting van het gebied aanleiding om het naaktstrand te verplaatsen. NFN onderhandelt met de vaste bezoekers en gemeente om een voor iedereen zo acceptabel mogelijke uitkomst te realiseren. 

Nieuw naaktstrand Zoetermeer voldoet aan wensen (9 maart 2016)
Nieuwe locatie naaktstrand Noord Aa (18/11/2015)
Zoektocht locatie naaktstrand Zoetermeer (20/10/2015)
- Goed resultaat: wethouder stelt plannen ter discussie (2/9/2015)
- 150 handtekeningen voor wethouder Zoetermeer (31/8/2015)
Bezoekers Noord Aa zien toch geen heil in verplaatsing naaktstrand (24/8/2015)
Denk mee over nieuwe locatie Noord Aa (29/7/2015)

Schelphoek - Schouwen-Duiveland

De Schelphoek is één van de naaktstranden die niet alleen bij de gemeente, maar zelfs lange tijd NFN niet bekend was. Totdat dit rustige strandje op de dam in De Schelphoek leek te moeten wijken voor een voor iedereen ontoegankelijk natuurgebied (Natura 2000). Juist omdat naaktrecreanten perfect samen kunnen met de natuur, werkt NFN samen met de plaatselijke naturistencamping eraan om het strand officieel op de kaart te zetten en de dam te behouden voor naaktrecreanten.

NFN pleit voor duidelijkheid over naaktrecreatie Schelphoek (3/12/2015)
Naaktrecreatie De Schelphoek nu op de kaart (25/3/2015)

Galderse Meren - Breda

Een goed voorbeeld van hoe NFN (vaak op aangeven en advies van vaste bezoekers) contact met de gemeente onderhoudt om de kwaliteit van het naaktstrand goed te houden en zo mogelijk te verbeteren.

- Meer strandplezier Galderse Meren (24/6/2015)

Meldingen over naaktstranden aan strand@nfn.nl

Bezoek jij weleens een naaktstrand in Nederland en wil je hierover iets laten weten aan NFN? Stuur dan een mail naar strand@nfn.nl. Omdat wij niet altijd en iedere dag de naaktstranden bezoeken, kun je ons helpen in kaart te brengen wat er op onze naaktstranden speelt en leeft. Voldoet het strand niet aan wat je volgens de NFN deelname aan Green Deal Schone Stranden mag verwachten? Meld het ons! Is het strand moeilijk te vinden en zijn er NFN-strandborden gewenst? We horen het graag.

Het is niet onze intentie om elke melding meteen aan te kaarten bij een gemeente of recreatieschap. Natuurlijk kunnen wij niet alle meldingen onmiddellijk opvolgen. Maar we krijgen zo wel een goed beeld van wat er op naaktstranden speelt. En in urgente gevallen of bij meerdere meldingen, dan trekken wij uiteraard bij de strandbeheerder aan de bel!

Recensies over naaktstranden op www.nfn.nl

Bezoek jij weleens een naaktstrand en wil jij je ervaring delen met anderen? Plaats dan een recensie bij de locatie op onze website. Zo help jij andere strandbezoekers met het vinden van een fijne plek om lekker bloot te zonnen en zwemmen.  

Alle naaktstranden in Nederland

Wij hebben alle bij ons bekende openbare naaktstranden in Nederland voor je op een rij gezet. Natuurlijk kan het zijn dat een strand na verloop van tijd verdwijnt of ontdekken strandbezoekers soms een nieuw, ideaal plekje om lekker te zonnen. We stellen het op prijs als je ons op de hoogte houdt van mogelijke wijzigingen. Dat kan door te mailen naar strand@nfn.nl of te bellen met 033 - 253 30 50.

Klik hier voor het overzicht.